У Польщі на знак солідарності з Майданом прикрашають вулиці і будівлі жовто-блакитними кольорами

0
2448

Упродовж останніх днів у багатьох польських містах можна зауважити ознаки того, що поляки підтримують українців. Споруди, які є візитівками Вроцлава й Варшави, змінили свої звичні барви – на жовто-блакитні.
У Польщі тривають різноманітні акції солідарності з українцями, які прагнуть європейської України.

У місті Кельце синьо-жовтими прапорами прикрасили центральну вулицю та головну площу міста. Як кажуть організатори цієї акції, 100 українських стягів у центрі міста – це сигнал, що поляки підтримують українців, які вимагають зближення України з ЄС. Ідея вивісити в Кельцях українські знамена належить громадській організації «Кельце – наш дім». Громадську інціативу підтримала місцева влада, яка замовила пошиття сотні прапорів й постановила, що вони висітимуть аж до завершення протестних акцій в Україні.

З українськими євромайданами солідаризуються у Вроцлаві. Депутати вроцлавської міської ради одноголосно ухвалили заяву про підтримку європейських прагнень українського суспільства. Вони наголошують на тому, що далеко не завжди депутатський корпус буває аж настільки одностайним. Зовнішнім виявом солідарності Вроцлава з Україною стало освітленння міського стадіону синьо-жовтими барвами.

«Це добре, що наші депутати одностайно ухвалили таке рішення, яке підтримує Україну, а ми надали цьому візуальної форми. А крім цього ми пам’ятаємо, що в 2012 році і перед чемпіонатом Євро-2012, і після нього, ми йшли пліч-о-пліч, на нас дивилася Європа і світ. Ми вважаємо, що разом потрібно бути не лише тоді, коли нас усі хвалять, але й тоді коли настають лихі часи», – каже він.

Схожий до вроцлавського захід провели й у Варшаві. Мер міста Ганна Ґронкєвіч-Вальц у середу дала розпорядження освітити синьо-жовтими барвами найвищу споруду міста – Палац культури і спорту. Висота цього палацу – 231 метр, це найвища споруда у Польщі. На своєму профілі в соціальній мережі twitter Ганна Ґронкєвіч-Вальц написала, що палац стане жовто-блакитним на знак солідарності з українцями.

Найрізноманітніші форми солідарності з Україною можна побачити в польському інтренет-просторі. Чи не найяскравішу інтернет-акцію організували журналісти видання Gazeta Wyborcza. Вони розмістили на інтернет-сайті газети, а також у соціальних мережах заклик до читачів надсилати свої фотографії з жовто-блакитним плакатом у руках, на якому написано: «Ми з вами!». Журналісти хочуть зробити із надісланих фотографій фільм-послання до українців.
Радіо Свобода

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here