В Україні відтепер нерухомість оцінює комп’ютер

0
710

Відсьогодні починають діяти нові правила оцінювання нерухомості.

Тепер вартість майна, яке хочете продати, визначатиме комп’ютер. Із суми, яку встановить машина, доведеться й сплачувати податки, йдеться у сюжеті ТСН 19:30.

“Людина заповнює анкету. Робота оцінювача – перенести ці дані в комп’ютер, який визначить ціну за два тижні”, – заявив голова Фонду держмайна Олександр Рябченко.

За його словами, з часом машина усе рахуватиме за тиждень, а ще колись і за три дні. “Ми хотіли, щоб не було контакту між людиною, яка замовляє оцінку, і тією, яка робить. Ми вважаємо, що це є можливістю корупційних домовленостей”, – заявив він.

Однак слова чиновника спростовує оцінювачка з 20-річним стажем. “Непередбачений виїзд оцінювач не перевіряє. Якщо клієнт адекватний, він скаже: “Боже, у мене руїни”, – сказала член правління українського правління оцінювачів Ірина Іванова.

Так, за новими правилами, податок продавець сплачуватиме не з суми угоди, а з вартості, яку видасть комп’ютер.

Програму, що оцінюватиме майно, розробив Український інститут управління якістю оціночної діяльності. Роз’яснити там, за яким принципом техніка визначатиме ціну, відмовились. Але програму запатентували і отримуватимуть винагороду у 80% від заробітку оцінювача. Йому ж поки що дозволено брати 200 гривень. “Якщо з 200 гривень, я 160 гривень віддам, як роялті? Мені залишається 40 гривень”, – додала Іванова.

Також слід зазначити, що перелік тих, хто виборов право оцінювати майно по-новому, є на сайті Фонду державного майна. В одному з офісів, який отримав право оцінювати власність, не хочуть нічого коментувати. Працівники програму показати відмовляються, тому що вона нібито є секретною.

Голова Фонду держмайна також повідомив, що нових сертифікатів на всіх вистачить. До того ж, ще три місяці діятиме перехідний період. До 1 лютого майно можна оцінювати і по-новому, і по-старому.

Раніше повідомлялось, що оцінювачі попередили, що вартість їхніх послуг може злетіти мало не в 10 разів. Причиною дорожнечі є дорога комп’ютерна програма, яку потрібно “орендувати” в Українського інституту управління якістю оціночної діяльності.

Журналіст ТСН Інна Боднар.

Джерело: tsn.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here