Фахівці пояснили руйнівні зливи в Україні змінами клімату

0
888

В Україні на кілька днів припиняться сильні дощі. Про це повідомили в Українському гідрометеоцентрі. “17 вересня по всій країні, крім західних областей, буде сухо і тепло – +19-21°С, а на півдні – до +24°С. На заході в цей день можливі грози”, – сказав “Вестям” заступник Начальника Гідрометцентру Анатолій Прокопенко.

Проте уже 18 вересня у всіх областях знову почнуться дощі – прийде новий атмосферний фронт із заходу.

При цьому зливи стали особливою проблемою у цьому році. Такої кількості опадів не було давно, а найбільше дісталося Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Житомирській і Черкаській областям. Лідером, за даними Гідрометцентру, став Кіровоград, де випало 80 мм опадів.

Руйнівні дощі прийшли і в Одеську область, де прорвало дамбу і є дві жертви.

Фахівці пояснюють дощі кліматичними змінами.

“Існує циклічність періодів похолодання і потепління на Землі, але досліджувати це складно, оскільки регулярні метеоспостереження в Україні почалися лише в другій половині ХІХ століття. Єдине, що можна сказати, – кількість опадів дійсно має тенденцію до збільшення, як і середня температура. Але це не унікальне явище, таке вже було в 80-х”, – сказала начальник найстарішої агрометеостанції України “Нікітський сад” Світлана Корсакова.

За словами експерта-кліматолога, начальника відділу стратегічного планування Держагентства з екоінвестицій Ірини Трофимової, збільшується не сама кількість опадів, а їхня інтенсивність.

“Середня норма залишається попередньою, але випадають дощі тепер не розмірено протягом місяця, а одразу і багато – за один або декілька днів. Плюс середня температура трохи підвищується. Якщо хтось побоюється, що скоро у нас будуть довгі сезони дощів, як в Таїланді, то поспішаю заспокоїти – цього не буде – у нас інший клімат”, – повідомила вона.

Нагадаємо, за останні 1,5 доби на Одещину випала річна норма опадів. Стихія забрала вже два житті. В Арцизі чоловіка вбило блискавкою, а в Болградському районі жінка впала у воду й потонула.

Джерело: tsn.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here