Шкідливих фосфатів у пральних порошках поменшає

0
1472

Нова постанова Кабміну дозволить зменшити використання шкідливих для організму фосфатів у пральних порошках у 60—120 разів. Про це розповів Великій Епосі Денис Павловський, координатор проектів з хімічної безпеки ВЕГО «МАМА-86». Його коментар у повному обсязі наводимо нижче:
«12 червня 2013 року КМУ опублікував постанову Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2008 р. №717 „Про затвердження Технічного регламенту мийних засобів“.

Цією постановою передбачається, що загальний вміст фосфору в пральному порошку обмежується до 0,5 грам в рекомендованій кількості прального порошку для використання в основному циклі процесу прання у жорсткій воді в разі стандартного завантаження пральної машини, а також до 0,3 грам в стандартній дозі мийного засобу для використання в основному циклі миття для завантаження посудомийної машини столовим набором на 12 персон.

Ця постанова почне діяти з 12 грудня 2014 року для пральних порошків та з 1 січня 2017 року до засобів для посудомийних машин.

Доступною мовою це означає, що на сьогоднішній день на 1 прання в автоматичній машині витрачається в середньому 100—200 грам фосфатного прального порошку в залежності від об’єму білизни та жорсткості води. Такі фосфатні пральні порошки в Україні містять в середньому 30% фосфатів, тобто на 1 таке прання припадає 30—60 грам фосфатів, а постановою КМУ передбачено 0,5 грама.

Базуючись на простих арифметичних операціях, ми можемо порахувати, що постанова КМУ дозволяє зменшити кількість фосфатів у стічних водах у 60—120 разів, що є дуже суттєвим у зв’язку з тим, що 1 грам фосфатів призводить до утворення 5—10 кг синьо-зелених водоростей, які в спекотну пору розкладаючись виділяють у великих кількостях аміак, метан, сірководень, які знищують все живе у воді.

Щодо негативного впливу на людський організм, фосфатні домішки не лише підвищують проникнення поверхнево-активних речовин (ПАР) (які є одними з основних діючих речовин всіх без виключення пральних порошків) через шкіру в організм, але і збільшують накопичення цих речовин на волокнах тканини, що піддаються пранню.

Фосфати сприяють такому міцному зчепленню ПАР з тканиною, що навіть 10-ти кратне полоскання в гарячій воді не призводить до повного звільнення одягу від ПАР, і людина протягом 4-х діб наражається на небезпеку дерматологічних захворювань, порушення роботи внутрішніх органів: нирок, печінки, скелетних м’язів, порушення обміну речовин, загострення хронічних захворювань та появу нових.

Головним залишається те, як у майбутньому буде виконуватись ця постанова і як буде працювати механізм контролю, що буде здійснювати нагляд та перевірки такої продукції, адже саме від них залежатиме наше здоров’я та здоров’я наших нащадків».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here